[食評] 夜收醫肚好選擇

餐廳資料:漁吉海鮮丼專門店(九龍城)

今晚收工特別肚餓。夜晚十點、都唔知邊度仲有飯食。最近的天氣又涼了很多、令我好想食得飽之餘仲有淡湯飲下。

店內環境

年前記得同朋友黎過呢間漁吉、佢地夜收工的印象令我好深刻(笑)。所以今晚我第一時間就諗起呢間,衝入去開飯。

也許最近社會的氣氛頗為動盪(今日是十一月九日),或時間上真係太夜的關係,這夜店內只有三台客人(包括我在內)其中一台係兩個侍應姐姐開緊飯,店內只剩番一名男侍應、但我揮手揮左三分鐘都無乜大理… 夜深真的大家都累了。

落單時、肚都打晒鼓,我諗都唔諗就嗌左個份量頗豐富的「漁吉特選丼」($198)、實行有殺錯無放過,今晚我乜魚都食。另外因個人情意結、嗌左個「日式炸豆腐」($48)

食左一半的「漁吉特選丼」

太餓了、食左一半先記得未影相🤦🏻‍♂️

魚生飯其實都無咩好講的、籠統啲只可以用「新鮮」同「唔係好新鮮」黎評價。但呢度個漁生飯、我頗喜歡個壽司飯底、對我黎講、個飯底先係主角、魚生反而係飯既調味。

我建議大家食魚生飯時、不仿落少啲鼓油及芥辣,輕輕系成碗飯上面淋一個圈就夠了。享受一下果種微腥的鮮味,即使魚生的料並非是高級貨、都會食得出三文魚的油脂味、鰻魚的甜味、及每粒魚籽咬破後的魚油味等…

一邊食個飯一邊飲佢個無限任飲麵鼓湯實在是一大享受(但小心飲到飽)

記得我呢世人第一次食日式炸豆腐,並非系香港和日本、而係系加拿大的all you can eat日本餐。薄薄的炸粉包住細細啖一口豆腐、若非有湯汁浸住、我仲以為係普寧豆腐

但兩者的味道都令我愛上這味菜、所以在我肌寒交逼之際系menu 見到呢味菜、即使明知食完個飯會好飽都忍唔住要叫一客。

(漁吉版的)日式炸豆腐

可能為左要襯番個價、每粒豆腐都好大磚…

而面頭被炸得金黃鬆脆的係櫻花蝦,剩食櫻花蝦係無味的、而且同其他店的炸豆腐唔一樣,並無湯汁浸住、取而代之有一碟類似天婦羅汁咁既調味汁。

個人偏好並不喜歡呢個style既日式炸豆腐。但如果識玩現場調味的話,落啲七味粉可能會唔錯的,但我無試。

總結:

專精食魚生飯,漁吉係一間相當唔錯的魚生飯店。但小食配菜等、就要多啲冒險精神和包容了。永遠都欣賞呢間夜收(收23:00)魚生飯店。雖然店員的態度近年有啲茶餐廳化、但未之於好影响食客心情。

最後提一提大家、佢地公司規矩係過左$300先有得碌visa、其他電子結帳系統都無。所以好似我咁只食到二百幾既朋友記得袋定現金🙃

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s