[食評] 禁區內的日韓餐

餐廳資料 : Bariuma & Sinsaeat Korean Kitchen

有事突然要去個business trip, 懶醒早左三個鐘入機場預左有排先塞到入去、殊不知一路順風順水,check晒in過埋關,都仲有兩個鐘頭先有得上機…(閘口號碼都未有🤣)

咁多時間剩、實行去祭下個五臟胕先。上到food court,年多前見過既餐廳已經洗晒牌。眼見間間都未食過、就純憑嗅覺行事,聞下邊間食得過🤤

未上電梯、就開始聞到啲拉麵味、即時成個胃扯一扯,此刻腦內只有麵。但當我正想排隊時、眼見場內空位所剩無幾、自己又拉住個hand carrry、如果仲要拎住大大碗熱湯麵咁去搵位就真係太狼狽。

退以求其次、見到旁邊韓菜啲配菜都幾正咁、炒粉絲又無湯、岩晒我一個人買完野仲要搵位既人士。

經過一番挑選、揀左個「韓式炒粉絲」($82) 。另俾左$15 變左做套餐,套餐會有跟小配菜、幾粒韓式炸雞及一碗疑似海帶湯既例湯。

以我活左咁多年、成過不同的韓餐日餐的配菜來作準則、呢個配菜的味道算是合格以上了。

除了泡菜味道略嫌過辣之外、麻油波菜的調味及牛蒡條的甜味都足以令我有衝動系食主菜之前就清晒個配菜佢。😋

相反呢個疑似海帶湯的例湯就令我覺得誠意略微不足😕

飲落極似海南雞飯個例湯、沒令我解渴之餘、仲令我想飲多啖氣水…

韓式牛肉炒粉絲

有食過正宗韓國炒粉絲的朋友都應該知道,所炒的粉絲其實係由薯粉造的。味道方面呢碗炒粉絲算合格皊、油都落得唔多、調味算恰到好處。只係牛肉的少量(得兩片)及整體份量都超乎我預期的多。

跟餐的韓式炸雞

呢碟炸雞絕對成功演繹了咩叫「妹仔大過主人婆」😆咕嚕肉醬汁的味道的炸雞,用黎送飯就岩晒。

此刻食住個無乜肉既炒粉絲、再配上炸雞、可謂完美補位。我就無咩可挑剔了。

是次午餐 (一人前)

韓式牛肉炒粉絲 – $82

轉套餐 – $15

可樂 – $10

總結:

系機場既禁區內能夠食到一個味道唔錯而份量又好足既韓餐、可謂令我好安心下次再出trip都有個可以番食一下既餐廳。 下次再有機會一頂要試下啲拉麵😋

新增公開留言…

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.