[食評] 韓國炸雞係無得輸

井之翹 四郎 食評 Leave a Comment

餐廳資料:Korean Canteen

*注意:餐廳室內油煙味略重,堂食完身上會有陣油煙味

可能因為受天氣影响,今日中午特別肚餓。並巧女皇煲完韓劇想食韓式炸雞,二話不說就帶她再到呢間 Korean Canteen 。因為佢地既招牌甜酸雞(算是韓式炸雞吧…)真係無得輸。

招牌甜酸雞(大)

二話不說坐底就嗌左個招牌甜酸雞,同往常既唔一樣,今日即炸的真係比較硊口,就連隨雞附上的兩粒年糕都被炸到外硊內軟。可算是繁忙時間的一大好處吧。

叫得Korean Canteen,呢間餐廳的風格的確相當食堂風。店內都被附近工商廈來的文員坐滿。但為了接應午市的黃金賺錢時間,店長姨姨都會盡力為每位客人拼接枱櫈,務求賺得一蚊得一蚊。介意搭枱的朋友最好就湊夠4人一枱。

記得多年前在溫哥華生活時,當地有間相當著名的韓國餐館(祖母屋)。係佢令我食到呢生人最好味既前菜薯仔同埋韓式炒粉絲 (嗌 Jap Che) 。之後返香港生活,就四出試搵番一樣的味道。

講到呢度,可能你會以為我想講呢間既炒粉絲整得好好味… 很可惜,我上次來的時候已經試過,依然係一貫的hea味。

所以我都係決定叫番個有「招牌」字樣的菜式:招牌韓國雜錦伴飯($48)

招牌韓國雜錦伴飯($48)

純外觀睇落,可能會誤會個飯係涷上的,但放心,熱到你阿媽都唔認得,只係爭在佢唔係用石鍋上菜。但肉汁欠奉,呢個時候就如同食越南菜一樣,見到枱面有咩汁就試下落咩汁…

唔算辣既韓國辣汁

可以話成個伴飯要食糊都係靠呢支辣汁。利申我食得辣既程度,就連譚仔既十小辣都會辣到跳起。所以各位唔辣人士都可安心狂唧。

煎泡菜餃子湯烏冬($43)

女皇就無咁好彩了,嗌左個見到都知道麻麻地既烏冬。烏東咬口偏粉,並不是她最愛的稻亭烏冬。

通常為了公正,我寫食評只會寫我食過既野,但因為女皇胃口不佳,我啃左半碗。清湯烏冬的味道同炸雞形成極強列的對比,但應該頗適合口味偏淡的人士。特別需要提醒的,千萬別加韓國辣汁,隻味溝唔埋。

而隨餐附上的泡菜餃子,只能以硬來形容。油膩的味道令一向唔浪費食物的我都必需遺棄一粒在碟上。

泡菜餃子
是次午餐
  1. 招牌韓國雜錦伴飯($48)
  2. 煎泡菜餃子湯烏冬($43)
  3. 招牌甜酸雞(大)$58
  4. 隨餐加$2有罐裝汽水
總結

離開時見到其他熟客都叫了石鍋類的菜式,驟眼睇賣相相當吸引。我唔排除被鮮艷的泡菜紅色所吸引,但是感覺算是值得一試的。

加兩蚊就有罐裝汽水呢一點又是一個平價賣點。但「樂天柚子茶」真的太甜了,和可樂相比,我覺得可樂還淡味一點。忌甜的人要小心,這個並不是茶味的。

樂天柚子茶

發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *