[食評]吃吧!三狼!

井之翹 四郎 生活記事 Diary, 食評 Leave a Comment

餐廳資料: 吃吧 Chiba

注意事項:最好訂左位先|小型輪椅入到 ♿️

臨近聖誕,總會多點聚餐。也許人老了,對熱鬧的氣氛總感到有點抗拒。今天就同兩位餓狼朋友黎呢間樓上食吧聚一聚。

以地理位置黎講,橋建大廈都算系一個相當方便既位置,即使係第一次去都唔會太難搵,只係鉝好慢,仲要等一部,唔怕行樓梯的就跑上二樓好過排隊等鉝。

餐廳空間雖小,但擺枱明顯有用過心,店主佛心地無用盡餐廳內每一寸位置,所以雖則餐椅都係鐵櫈但算坐得舒服。

三個麻甩,可以食乜?答案係見野就嗌,差不多菜單上每一樣食物我地都想嗌黎試下,因為大部份菜式,尤其小食,都係一啲甚少見或未見過既菜名…

最後靠著僅餘的一丁點理性,歸納為四個小食同三份主菜… 而正常我地打算照計劃order個大沙律之際,酷似老板娘的侍應大姐話個大沙律真係好大份,怕我地食唔晒… 既然有人建議,而我地都唔清楚呢間餐廳既份量,咁就轉左個細沙律。

凱薩沙律 (小)

正如圖所見,個沙律杯逗留系枱上的時間都唔夠2分鐘,我地每人分到一小碟就KO了。加左溫泉蛋的凱薩沙律,多了蛋黃的濃淍感,雖然眼見唔多沙律醬,但蛋白和大量的碎芝士已完全取代了沙律醬的位置。只係份量對我地呢三位餓狼真係有點太少了。

驟眼睇,兩個小食都好似樣下,但其實擺盤甚不同。左圖的薯條是用小木碗盛住既芝士薯條,而右邊的炸雞塊,係用點心蒸籠裝住的,寓意應該係台灣菜式咁解。會對擺盤放心思的,厨師必定係一個好享受烹飪的人。

藍芝士鴛鴦薯條

好一個鴛鴦薯條,個名夠晒直接,唔似得中菜咁聽完搲爆頭都唔知係乜黎。呢個鴛鴦,未食都知係薯條(薯仔)同番薯條既混合體。食落硊口但算乾身,似是炸過後已吸過一陣油。無落鹽,調味都係全靠藍芝士醬。幸好芝士醬味濃,否則可能會好肉酸咁嗌要茄汁 XD

蜜糖咖哩脆雞

如果食過豪乜乜雞排所出既雞粒,應該會覺得同呢味菜好似。只係呢味加了蜜糖,食既時候除左會食到炸雞及咖哩粉的咸辛味之餘仲會食到甜味,調味的配搭令呢味重口味既炸乜變得好輕盈,食完都唔會覺得好膩。

炸意大利芝士飯糰

起初我以為會係幾大粒既飯糰,點知黎既時候居然用八爪魚丸碟所裝住,頗為意外。飯糰裡面埋左芝士,蘑菇碎等材料,外皮就有層被炸之香硊的飯焦包住。一口一粒的確係好享受,但要食得出內裡芝士的味道,最好的方法都係咬開黎食。

軟殻蟹波菜千層麵

原先為「軟殻蟹肉醬千層麵」,但侍應話無肉醬,轉左做波菜。唔知呢個係改左menu 定係得今晚係用晒肉醬… 但食入口依然令大腦有錯覺會以為入面都有肉醬。唯獨闊麵麵粉略厚,食落有點粉,但調味同隻大軟蟹算能補救。

露荀煙三文魚大啡菇意大利飯

我好鐘意食意大利飯,每一種意大利飯都有其特色。而呢個較軟身的意大利飯,特色都係靠煙三文魚的味道配搭。食既時候最好連煙三文魚餸住食,否則會略嫌意大利飯既口道偏淡。

德國咸豬手

相信喜歡食飯打咭的朋友,都應該好想叫呢味餸黎打下咭。咸豬手本來都已整熟,埋枱時再用火燒一燒,令豬手表皮更硊,內部的脂坊及內汁都熔起黎。但攤涷左就會好難食,所以要好似啲老人家話齋,要趁熱食啊!

心太軟

落左爆炸糖系底既心太軟,頭實在放左太多無謂的配件了,心太軟我都係喜歡Less is More 。味道中規中矩,並沒太多驚喜。所以我地都只嗌左一件。

是日晚餐
  • 蜜糖咖哩脆雞 $68
  • 炸意大利芝士飯糰 $78
  • 藍之士駌鴦薯條 $68
  • 凱撒沙律 $78
  • 軟殻蟹波菜千層麵 $148
  • 露荀煙三文魚大啡菇意大利飯 $158
  • 德國咸豬手 $228
  • 心太軟 $58

總結

今餐連埋飲品,賣單三個人差不多每人接近$400 ,其實都唔平。但計埋味道上的新體驗,同埋同老朋友相聚聊天的時光,呢個價錢幾實好抵。呢晚我地食完都坐左成45分鐘先離開,侍應哥哥仲好殷勤咁不停幫我地斟水,實在好抵讚。

香港餐廳加油💪

發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *