迷失時,需要吹吹風

最近總是有點忐忑,無論做任何事都提不起勁。再加上天氣變冷後,更加唔想走出被窩。腦內的正正子不斷訓斥自己唔可以再係咁,但無奈負負子力量太過強大,加上系世盃時差的影响下,無論正負對決幾多回合都好,都係負能量大勝。

幸好早前有的起心肝主動去學一直想學玩既單輪,就決定一有機會就帶下佢出街"散步"。

意想不到家姐對單輪都相當有好奇心,只可惜香港一直將呢種代步工具視為犯法🫠 唯有系有限度既情況下、例如行上山時、用佢黎幫手推個袋上山🤓

上次黎畢架山我諗都已經5-6年前、但上黎呢個位影日落風景、都已經十多年前的事(上次上畢架山)。耐無上黎真係唔知…原來以往可以用黎影日落既位置、同寶馬山一樣、啲灌木越生越高…已經高到一個連升起晒腳架、都未必可以順利影到風景既高度了…難怪每次系Facebook 見到有人po呢個景、都係出自航拍機的照片。

以啲樹木既生長速度、應該再多十年就唔會再影得到呢個景
影到呢個位都係會見到啲樹業、避唔開🫠

相比起十年前的心境,今日感覺自己對影唔影到靚相已經唔再執着了。都無以前咁貪心、今日只帶了canon R + 16mm f2.8。袋內其餘的空間就放了一罐汽水和一個蘋果、邊看着夜景邊享用全日的第一餐😋

在我看中、今天的香港燈光依然熣燦。但感覺是掙扎中的殘火火光…

新增公開留言…

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.